Quinoa

Standaard

In een aantal van mijn recepten heb ik quinoa gebruikt, wat is quinoa nou eigenlijk? Hieronder zie je een foto van verschillende quinoa gewassen.

quinoa-rassen

Verschillende quinoa rassen

 

Quinoa is een gewas dat van oorsprong groeit in de Andes gebergte Het groeit er nog steeds en ook in de Rocky Mountains in Colorado. Het gedeelte dat wordt gegeten, zijn de zaden van deze bladplant. Je kookt het net als rijst en je kunt het net als rijst overal bij eten, zowel hartig al zoet. Quinoa heeft een hoge voedingswaarde, Het bevat o.a. proteïne,  essentiële aminozuren, nicotinezuur, Vitamine B6, kalium, thiamine en riboflavine. Omdat quinoa veel proteïne  en complexe koolhydraten bevat is het bv goed om te eten wanneer je wat gewicht wilt verliezen en sport. Quinoa zorgt er namelijk voor dat je minder spierweefsel verliest als je afvalt, het blijft natuurlijk ook belangrijk om erbij te gaan sporten en dan zorgt de quinoa (dankzij de aminozuren en proteïnen)  voor meer spiergroei. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat quinoa alleen uit proteïnen bestaat en geen koolhydraten bevat, maar dat is dus beslist niet zo!

Een goeie tip voor de dagen dat je eigenlijk te druk bent om te koken, kook op een wat minder drukke dag een flinke pan quinoa en zet het in de koelkast. Je kunt er minstens een dag of 5 van eten. Zo kun je bv wat kip met roerbakgroente wokken en dan schep je er op het laatst een aantal scheppen quinoa doorheen. Kijk ook eens bij mijn recepten met quinoa.

Het staat niet op de verpakking maar er wordt vaak geadviseerd de quinoa voor het koken eerst af te spoelen, dit i.v.m. een giftig stofje genaamd: Saponin. Dit stofje zit van nature op de quinoa om insecten op afstand te houden. Tevens heeft dit stofje een bittere smaak, dus als je het afspoelt voor het koken smaakt de quinoa sowieso beter.

Quinoa is te koop in je supermarkt, natuurwinkel en soms ook op de markt.

Gekookte Quinoa

Gekookte Quinoa

Advertenties

Een gedachte over “Quinoa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s