Leptine

Standaard

Wat is leptineresistentie?

Er zijn een aantal verstoringen van de leptinestofwisseling bekend.
De eerste is de situatie waarin de vetcellen wel leptine produceren maar waarbij de hersenen het leptine niet goed kunnen meten. Dit wordt leptineresistentie genoemd.
Een belangrijke oorzaak die men hiervoor gevonden heeft is een te hoge inname van triglyceriden. Hoge triglyceridenwaarden in het bloed ontstaan door te lang vasten of streng diëten en door het drinken van halfvolle of volle melk. Melkvet bevat maar liefst 98% triglyceriden. Ook het eten van kaas, het gebruik van veel vet vlees en het gebruik van alcohol zijn belangrijke verstoorders. Alcohol bevat bovendien veel calorieën en zorgt voor een hongersignaal in de hersenen via een te hoge afgifte van van grehlin. Dit hormoon wordt door de maag geproduceerd en is voor een deel verantwoordelijk voor de communicatie tussen de voedingssamenstelling die gegeten wordt en de vetmassa- en hongerregulatiecentra in de hersenen. Hoge grehlinwaarden lijden tot honger!
Het gebruik van magere melk, van plantaardige triglyceriden en het kortdurend vasten (24 uur) had dit negatieve effect niet.
Een goede manier om kwalijke triglyceriden laag te houden is sporten!Afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s